donate

reviews

koshka

youtube

youtube

youtube

Добре дошли във "Финансовата грамотност 1.0"

От това да сте финансово грамотни, независимо дали сте мъж или жена - зависи цялото ви бъдеще. Защото няма значение колко печелиш, ако не умееш да управляваш парите си с акъл. Точно затова, хората спечелили от лотарията често губят всичко и пак остават бедни. Защото те нямат навиците да работят с големи суми пари и да се контролират.

„Вашето благосъстояние e ваша лична отговорност“

Държавата няма да ви спаси. Пенсията, съдейки по това, как България копира от Русия тенденцията да се повишава пенсионната възраст... също няма да видите.

Затова първи съвет. Създайте си финансовата възглавница.

sabine peters 6ae ZikPId0 unsplashЧесто хората обясняват липсата на спестявания с липсата на достатъчни доходи или с постоянно появяващи се разходи. Или спестяват, но не редовно, а само при възможост. Така действат бедни хора. Дори ако заплатата ви е минимална - но при това пушите цигари, хапвате в заведения и купувате билетчета от лотария - то или сте глупави или слепи. 

Не ме интересуват чувствата ви, ако се почувствахте обидени от тези думи. Искате ли да сте сигурни, че каквото и да се случи - вие няма да стоите гладен и без покрив над главата си? Почвайте да си правите финансова възглавница като отлагате МИНИМУМ от 10% от заплатата си В СЕКУНДАТА, в която я получавате. Най-добре е даже да си отворите отделна сметка, където ще събирате всички тези суми. И можете всеке месец да наблюдавате как тя расте - това много мотивира и още след половин година няма да може и да си помислите да живеете по друг начин и ще се учудвате как така не сте го правили преди.

И вече след като сте вложили максимума в това - можете да си мислите дали ще имате парите за  ресторанти или може би е по-добре да си сготвите нещо вкъщи.

Финансовата възглавница позволява да не се страхувате да загубите работа, при нещастен случай, да сте подсигурени, ако ще имате проблем в семейството - също, а в бъдеще, като се събере по-сериозна сума - можете дори да я инвестирате в нещо, което ще ви носи пасивен доход.

 

2. Никакви кредити и купуване на ненужни неща.

sabine peters AgtQvO qQIE unsplash

Да, разбирам, че абсолютно ти е нужна по-скъпа кола за да впечатлиш мацките и най-новия телефон, защото твоя стария iphone 6 вече за нищо не става и нали си и фотограф и са ти жизнено необходими най-яките снимки и новите филтри и затова не виждаш нищо лошо да похарчиш 999 лв за толкова важнонещо.... ама... ти сериозно ли?  Сигурен ли си, че това е твоето желание, а не най-елементарна манипулация на твоето его и стадния инстинкт от маркетолозите? Наистина ли няма да оцелееш без по-скъпия лаптоп, защото новата модерна игра не ти тръгва на сегашния ти компютър?

АКО ти искаш да купуваш нещо подобно, можеш да го правиш САМО ТОГАВА, КОГАТО имаш надвишаване на сумата по твоята финансова възглавница. Която между другото трябва да е такава, че да можеш спокойно да живееш минимум 6 месеца без работа.

Да не говорим за това, че кредит е глупаво действие, защото заради моментната емоция (като животно, без акъл да помисли в дългосрочна перспектива) - си готов да платиш едва ли не двойно повече за да получиш нещо сега. Отново повтарям - ако можеш да оцелеш без нещо - в никакъв случай не си тегли кредит. От него ще стане само по-беден. Процентите по кредити са огромни.

 

3. Не си прахосвайте парите по глупости.

sabine peters 6ae ZikPId0 unsplashПреди малко вече писах за това - цигарите, ресторанти, дискотеките и клубове, където оставяте по 20 лв минимум. Като цяло алкохолът с нищо не подпомага живота ви да се подобри. Само ви прави по-глупави (дори бирата, дори само една), което сигурно не сте знали, нали? Дори най-малкото количество алкохол изключва гъвкавостта на мозъка ви за цяла седмица. Въображението ви се вдървенява. Ако не сте го знаели - вече го знаете. За цигарите - дори няма смисал да казвам нищо.

А пък лотарийните билетчета е отделна история. Няма да спечелите. Н И К О Г А.
Богатите хора наричат лотария "налог над бедността", защото само бедните хора нямат акъл да осъзнаят, че при шанс 0,00000001 % да си спечелят от лотария - е по-добре да събират тези пари и да си ги инвестират в бъдеще в нещо по-реално.  Де не говорим, че никой няма да ви даде сериозна сума при всички положения. Всичко е нагласено.

Ако ти не оценяваш парите си, те няма да се задържат при теб.

 

 

4. Гответе си сами и си намирайте забавления, в които не трябва да харчите много пари.

alyson mcphee yWG ndhxvqY unsplashПърво, всеки уважаващ себе си човек, трябва да има минимално количество мозък, че да смогне да следва елементарни инструкции и рецепти и да си сготви супа или каквото й да е било друго. Да не говорим за огромно количество кухненски уреди, които ни улесняват това многократно. Също така можете да избирате по-здравословни продукти и ще знаете какво ядете. Ако не умеете да готвите - време е да се научите.  Пък относно забаленията - ако ви се танцува - организирайте си домашно парти. Ако ви се излиза някъде - отидете на разходка с термос с чай или бутилка с коктейл, който сами сте си направили вкъщи.

И да, аз също следвам всичките тези правила, за които пиша.

Например най-големия ми тиган пълен до горе със супа топчета от телешко месо ми коства  5.91 лв.  (лук 0.38, моркови 0.34, катрофи пресни 1.11, телешко мляно месо 4.08). И дефакто там има 4-5 големи чинии със вкусна супа, които ме нахранват. Не само че е вкусно и лесно се готви, ами и с най-хубавите ингедиенти е и цената е страхотна.

5. Обкръжете се с правилни хора.

alexander redl d3bYmnZ0ank unsplashАко вие решихте да спете да пиете, но всички около вас се наливат като свине и вие си продължите да излизате с тях... шансът да спрете с пиенето клони към "никога". Същото се отнася и за фитнеса  - ако сте обкръжени от хората, които постоянно тренират и се грижат за телата си - вие автоматично ще намерите мотивация и интерес да го правите и вие. Както се досещате - за парите е същото. Ако всички около вас се отнасят към парите си непукисто и живеят от заплата до заплата - то вие автоматично копирате навиците им. Така работят социалните групи. Имайте го напредвид и се постарайте да се обкръжите от правилните хора.

 

6. По възможност си намирайте допълнителните източници на доход, които биха ви донесли удоволствие.

steve johnson A2OL6S9zB7o unsplashС други думи, ако можете да направите така, че хобито ви да ви носи пари - това ще е страхотно. Дали обичате да танцувате, да ходите в планина, да шиете, да пишете стихове - има групи по фриланс и тематични форуми, където сигурно бихте могли да намерите хора, които биха били готови да ви платят за помоща ви в дадени сфери. Възползвайте се от това.

А ако нямате подобни увлечения, но винаги ви беше интересно да се научите да правите дизайн - това е момента да си отворите youtube и да започнете да се учите от безплатните курсове там. Тъкмо ще си направите и порфолиото, докато се учите.

 

7. Продайте всички ненужни неща в olx и се насочете към минимализъм.

bench accounting nvzvOPQW0gc unsplashПод минимализъм имам на предвид това, че ако не ползвате нещо от една-две години, няма и да го ползвате. Продайте го и си освободете мястото. Също така, ако вече имате нещо и то работи - нямате нужда от ново нещо, защото има на две функции повече, ако старото ви върши нормална работа.

И когато минавате из магазина и виждате нещо, което ви се иска да си вземете - първо помислете дали наистина имате нужда от даден предмет, каква ползва ще ви носи и колко често смятате да го ползвате. Дори да си вземете масажното кресло, ако ще го ползвате поне веднъж на седмица - е окей, това не пречи. Но за какво ви е китарата, която не сте пипали от три години? Продайте си я в olx, пък ако в бъдещето ви се досвири - винаги можете да вземете още една, за същите пари, пак от olx.

 

8. Записвайте няколко месеца за къде какви пари си харчите.

sabine peters 2 KMyw5T Y unsplashЗа тази цел един exel документ е идеално подходящ. Така ще можете да си знаете точно колко отиват за храната, колко за забавленията, колко за таксита и така-нататък. Много е полезно, защото понякога изведнъж откривате, че харчите бая пари по нещо, което не ви е нужно особенно, но някак си не сте му обръщали внимание.

Например моя сума, която харча сега, не надвишава 560 лв на месец, с които аз напълно комфортно съществувам, без да се ограничавам в нищо. Живея в мой апартамент, така че тази сума е без наем.

Ако нямате навършени 18 години - затворете сайта, не си прецаквайте детството.
Нагоре
Задай въпрос
5 начина да ми помогнеш
Задай въпрос